Leuk!! je hebt een uitnodiging gekregen voor een cool feest.. Maar op de uitnodiging staat een dress code, waarvan je niet helemaal zeker bent wat die inhoudt, en je wilt natuurlijk niet de plank finaal mis slaan. Underdressed of overdressed.. Liever niet toch ? Hieronder nog even in het kort de verschillende dresscodes, die je zoal kunt tegenkomen op een uitnodiging:

Black Tie

Deze dresscode kom je vaak tegen bij premières, prijsuitreikingen en feesten en bruiloften, veelal in de avonduren. Van de heren wordt verwacht dat zij in een smoking verschijnen. Een andere benaming is ook wel tuxedo of tux in de USA, dinner jacket in de UK en in Frankrijk noemt men dit cravate noir.

Het smokingjasje is zwart of donkerblauw en heeft satijnen revers en heeft één gestoffeerde sluitknoop, indien het smoking is met een shawlkraag. Aan de binnenzijde van de jas zit vaak nog een extra knoop met een langer draadje als het ware. Deze knoop zit niet los, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, maar is een “eetstand” voor iets meer ruimte 😉 Het klassieke double breasted model komt tegenwoordig minder vaak voor. De smokingbroek heeft aan weerszijden een satijnen bies, ook wel galon genoemd. De pantalon wordt zonder riem gedragen en moet dus qua maat precies goed vallen, aangezien je hem niet kunt corrigeren met een riem. De juiste lengte van de pantalon is volgens de etiquette zo, dat de pijp precies op de hak valt van de schoen. Tegenwoordig is de mode alleen veel korter qua lengte bij pantalons. Dus of je gaat volgens de laatste mode, of volgens de etiquette qua broeklengte.

Het smokingshirt is wit of ivoor en is blind geknoopt en heeft vaak dubbele manchetten, waarin manchetknopen niet kunnen ontbreken . De overhemden hebben een “gewone” kraag of een vadermoorder kraag, de laatste is een boord met hoog uitstekende punten. Een accessoire wat nog heel af en toe wordt gedragen bij een smoking is een cumberband. Dit is een zijden of satijnen band die wordt gedragen als een soort riem, en de overgang bedekt tussen de pantalon en het hemd. Een vest wordt eveneens nog heel af en toe gedragen.

Dan komen we bij het strikje; je kunt kiezen voor een voorgestrikte, maar de trendy man kiest voor een zelfstrikker, die je na verloop van tijd los kunt laten hangen zoals je vaak ziet in de Hollywoord films 😉 De laatste paar jaren zie je op gala’s ook vaak dat de heren een dunne zwarte das dragen in plaats van een vlinderstrik. Een zwarte das kan alleen worden gedragen bij een hemd met normale kraag. Mocht je met een dame naar een black tie party gaan, dan kun je ook kiezen voor een strik in de kleur van de galajurk van de dame. Wij kunnen deze strik voor u in alle kleuren van de regenboog op maat maken. Naast de strik zou je ook nog kunnen kiezen voor een pochet in dezelfde kleur als de strik. Alleen bij een zwarte strik kun je het beste kiezen voor een witte pochet. Dan als laatste de schoenen; perfect zou de outfit zijn met zwarte lakschoenen, met vanzelfsprekend zwarte sokken. Zwarte gladde leren schoenen mag ook, als ze er maar netjes en schoon uitzien ! Er is echter 1 ding dat “not done” is (maar bijna iedereen doet) een horloge dragen. Feest kent geen tijd namelijk. Het dragen van een horloge kan de gastheer- of vrouw het idee geven dat je op de tijd aan het letten bent.

Black Tie voor dames kan een cocktailjurk zijn, niet té kort, het moet ten alle tijden decent blijven. Veelal wordt gekozen voor een lange galajurk, een misverstand is dat deze zwart moet zijn, het mag echt in alle kleuren van de regenboog . Kies hierbij een mooie pump of peep-toe schoen. Een clutch of tasje in de kleur van de jurk maakt het geheel af. Het tasje kan ook in een contrastkleur die bijvoorbeeld weer matcht met de stola of oorbellen. In ieder geval géen grote tas… Besteed ook voldoende aandacht aan haar en make-up en mooi gelakte nagels.

White tie

White tie staat vaak op uitnodigingen voor formele feesten en bij ceremoniële gebeurtenissen van bijvoorbeeld het hof en de tweede kamer. Het is nog chiquer dan een black tie uitnodiging. Als man wordt u dan verwacht in rokkostuum, en als dame in een lange avondjapon. Een white tie outfit wordt bijvoorbeeld gedragen in Nederland door de promovendus en zijn paranimfen bij promoties. De universiteit Twente heeft hierin een iets ander kledingprotocol; hier draagt de promovendus bij voorkeur een rokkostuum en de 2 paranymfen een jacquet. Ook bij ballroomdansen als wedstrijdkleding draagt de heer een rokkostuum, alsmede bij plechtigheden van de vrijmetselarij. Leden van een orkest dragen hem ook nog regelmatig, en niet te vergeten de artiesten. Ook bij veel studenten van de chiquere studentenverenigingen hangt hij in de kast.

Het rokkostuum bestaat uit een jas met twee scherpe punten en lange panden aan de achterzijde. Een wit overhemd van piqué stof met daaroverheen een wit vest eveneens van pique stof en een bijbehorend wit strikje. Dit tezamen wordt ook wel een rokwit genoemd. De pantalon heeft net als bij een smoking een glimmende bies langs de zijkant. Officieel hoort het zelfs met een dubbele bies te zijn, maar dat wordt tegenwoordig nog zelden gedaan. De heer draagt hierbij lak schoenen.

Voor de dames is een lange avondjapon de beste keuze. Kort is echt not done bij deze dresscode. Er mag qua sieraden ook echt worden uitgepakt. Lange handschoenen mag, maar wordt bijna niet meer gedaan. Uitzondering daarop is het marine bal, daar wordt het nog steeds gedragen.